Så kan du låna pengar med betalningsanmärkningar – det är inte omöjligt!

Att låna ut pengar har länge varit något som har är exklusivt för storbankerna och de har alltid varit mycket restriktiva när det gäller de villkor du måste uppfylla. Att ha en betalningsanmärkning har i stort sett varit nog för att inte få ett lån beviljat. En betalningsanmärkning uppstår vanligtvis när du inte har betalat en skuld eller räkning i tid och den ligger ofta kvar i registren i tre år. Under denna tid är chansen att få ett lån beviljat betydligt lägre. Samhället ser en betalningsanmärkning som något negativt och att personen i sig inte är pålitlig. Detta är dock inte alltid sant.

Är det omöjligt att låna med betalningsanmärkningar?

Absolut inte, det finns numera många olika sätt att ta lån med betalningsanmärkningar med olika villkor. Det finns ett antal olika långivare som anser att dina framtida betalningsmöjligheter är viktigare än vad som har hänt tillbaka i tiden. De tar och gör beräkningar på vad du har för möjlighet att betala. Många använder dessutom inte UC för kreditupplysningar som underlättar om du senare vill ansöka om t.ex. ett bolån hos en annan bank. Du bör dock vara medveten om att skulden som genererade betalningsanmärkningen måste vara betalad innan du kan få ett lån igen.

Vad kräver låneinstituten av dig?

Du som låntagare måste alltid bevisa för långivaren att du inte är en risk för dem. För de vanliga bankerna har det alltid varit betalningsanmärkningar samt framtida betalningsmöjligheter. I och med att smslån och snabblån har blivit vanligare har chansen att få lån trots betalningsanmärkningar ökat markant. Du bör alltid se över om du verkligen behöver ett lån för att inte hamna i samma situation igen. Din ekonomiska situation för tillfället är det som är viktigt för de flesta långivare som ger ut smslån. För att kunna ta ett lån utan betalningsanmärkningar måste du generellt sett uppfylla följande krav från långivaren:

Du måste vara över 18 år och i vissa fall även över 20 för att bevisa att du har möjligheterna till en stabil ekonomi.

Du måste ha någon form av deklarerad inkomst. Detta behöver inte vara ett jobb utan kan även bara bidrag eller ett eget företag. Beroende på långivare varierar många gånger hur stor inkomst du måste ha. Vanligtvis ligger den gränsen på minst 100 000 kr per år.

Du får ha betalningsanmärkningar men inte några skulder hos kronofogden. Du måste därför betala av de skulder som du har betalningsanmärkningar på.

Det har blivit betydligt enklare att reda ut oförutsägbara utgifter på senare år. De långivare som nu finns på marknaden gör det betydligt enklare att ta ut snabba och mindre lån. Du bör dock alltid vara kritisk och jämföra villkor och månadskostnader.

Innan bestämmer dig för att låna pengar med betalningsanmärkningar så rekommenderar att du överväger alla dina andra alternativ först.